Har det aldrig hänt dig att du frågat varför gör jag detta ?

Jag hade ett sådant moment i lördags på hykjeberget på leden Amnesiaareten. Larissa min reppartner för dagen tog första replängden på Falkleden och jag kom efter till standplatsen med pump, varma fötter och troligen en liten vätskebrist i kroppen, alltså inte på topp denna dag. Iallafall var planen att jag skulle gå på Amnesiaareten som är en extremt sparsamt säkrad replängd med förhållandevis låg gradering. Jag kliver på och stoppar i första kilen för att undvika faktor två fall. Klättrar ut åt höger och upp två meter ovanför den lilla kilen som ska vara min enda säkring i 4 meter till. Börjar kliva på och känner att knät säger klonk, en kniv bränner till i knät och jag får kliva ner igen till safezone.

Står och funderar en stund och andas och håller mig lugn och kontrollerar min andning. Samtidigt som jag börjar fundera på hur jag ska ta mig från den den comfortzone som jag befinner mig i. Uppåt är inget alternativ då knät fortsätter låsa sig när jag försöker kliva upp.

Tanken, “varför gör jag detta” kommer i mitt huvud, men just då hör jag Håkan säga i bakgrunden uppe på berget. -Daniel kom ihåg att det är för att det är kul att klättra. Jag skrattar inombords och tar ett djupt andetag och bestämmer mig för att nerklättring är bra denna dag. Kliver tillbaka till säkerheten hos Larissa på standplatsen och väljer en betydligt mindre exponerad väg upp till toppen. Denna dag var inget på topp men jag tog rätt beslut att kliva neråt denna gång.

Dagen efter var jag på väggen igen, då gick det betydligt bättre och jag fick göra mitt 6e lead på flätrännan som är en extremt häftig led med ett mycket häftigt fingerlås i kruxet. Grym helg avslutad på toppen. Laddad för nästa klättring ikväll som blir på bult.

Sommarplanerna skrider sakta framåt och 1 vecka i Uskedalen i Norge och 1 vecka i Bohuslän är planerat. Räkna med rapporter från detta framöver.

Slutsatsen är iallafall att det är extremt kul att klättra och det är vad jag vill göra även om man i vissa tillfällen funderar på vad f-n man håller på med. Antar det är samma sak som när en längdskidåkare kör intervaller.

Vi kanske ses / Daniel

13493642_10157002593285612_1946455018_o (1)